Cemal Araalan, yaklaşık 15 seneyi aşkın bir zamanda Türk ve yabancı şirketleri kompleks hukuki uyuşmazlıklarda (Türk mahkemeleri nezdinde görülen davalar ve uluslararası tahkim de dahil olmak üzere) avukat olarak temsil etmiş ve danışmanlık hizmeti vermiştir. Bu zamana kadar Türkiye’nin önde gelen hukuk bürolarında yönetici ve ortaklık yapmış olup, birçok yabancı ve yerli müvekkillerine özellikle sektörel anlamda blokzincir ve yapay zekâ gibi yeni gelişen teknolojiler tahkim, rekabet, enerji, inşaat, oyun ve teknoloji sektörü olmak üzere birçok hukuki meselede bilgi birikimi ile destek vermiştir.
Hukuki danışmanlık ve uyum noktasında tecrübesi, kripto varlık borsalarının ve e-ticaret şirketlerinin kuruluş aşamasından itibaren tüm uyum süreçlerini, yazılım şirketlerine yönelik hukuki danışmanlık süreçlerini, kompleks bilişim ve marka hukuku uyuşmazlıklarını, yönetim kurulu üyeleri aleyhine açılan sorumluluk davalarını, uluslararası ticaret hukukundan kaynaklanan ICC ve ICSID gibi tahkim süreçlerini, beyaz ve mavi yakalı personelin işyerinde sebebiyet verdiği suçlar noktasında ceza hukuku açısından müvekkillerin temsili ve güncel bilişim hukuku meselelerini (veri koruma hukuku, blokzincir ve finansal teknoloji projeleri, internet hukuku, siber güvenlik) kapsamaktadır.
Cemal Araalan, akademik olarak Chicago’da Kent College-Illinois Institute of Technology’de Amerikan Ticaret Hukuku ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Bilişim ve Teknoloji Hukuku alanında yüksek lisans derecelerine sahiptir. Yazmış olduğu “Elektronik Ödeme Sistemlerinde Siber Güvenlik” yüksek lisans tezi ile ikinci yüksek lisansını tamamlamıştır. Halihazırda bilişim ve teknoloji hukuku alanında hakemli makaleleri bulunmakta olup MEF Üniversitesi’nde Özel Hukuk alanında doktora çalışmalarına devam etmektedir.
Cemal Araalan, başta İstanbul Barosu’nun Bilişim Hukuku Komisyonu olmak üzere, Blockchain Türkiye Platformu, Türkiye Bilişim Derneği, Bilişim ve Teknoloji Derneği, Yapay Zekâ ve Teknoloji Derneği olmak üzere bilişim ve teknoloji hukuku konusunda farklı sivil toplum kuruluşlarına üyedir. Özellikle siber güvenlik, blokzincir, yapay zekâ ve kişisel verilerin korunması gibi farklı bilişim ve teknoloji hukuku konularında farklı seminer ve etkinliklerde konuşmacı olarak katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda, ARC Avukatlık Bürosu’nun kurucusu olup hukuk teknolojileri (legaltech) alanında yeni bir startup olan Avukatweb ve finansal teknoloji alanında sosyal paylaşım projesi olan Fintelogy’nin de kurucusu ve vizyon lideridir.